• تهران، خیابان ظفر، خیابان مصدق (نفت) شمالی، کوچه دامغانی، پلاک۳۸، واحد ۲
  • ۰۹۱۲۱۹۳۲۴۲۸ || ۰۲۱۲۲۲۲۱۸۶۷ || ۰۲۱۲۶۴۱۳۷۶۳
  • تهران، خیابان ظفر، خیابان مصدق (نفت) شمالی، کوچه دامغانی، پلاک۳۸، واحد ۲
  • ۰۹۱۲۱۹۳۲۴۲۸ || ۰۲۱۲۲۲۲۱۸۶۷ || ۰۲۱۲۶۴۱۳۷۶۳ ||

وقف اوقاف

همه چیز راجع به وقف اوقاف و املاک اوقافی
وقف در تعاریف حقوقی، حبس عین مال و تسبیل منافع آن است. به عبارت ساده‌تر در این فرایند اصل و عین مال ثابت نگه داشته می‌شود؛ اما از منافع حاصل از آن استفاده می‌کنند. وقف ارکانی هم دارد که عبارتند از: واقف، موقوف علیهم و عین موقوفه. واقف به همان فردی گفته می‌شود که مالی را وقف نموده است. موقوف علیهم افرادی هستند که از مال وقف شده سود می‌برند و عین موقوفه همان مال وقف شده است.

در این مقاله به ارائه مطالبی درباره وقف و املاک اوقافی خواهیم پرداخت و شرایط خرید و فروش این املاک و نقل و انتقال آن‌ها را مرور و بررسی خواهیم کرد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.

وقف چیست؟

وقف را می‌توان فرایندی به شمار آورد که طی آن یک شخص بخشی از اموال و دارایی خود را به انجام امور خیر اختصاص می‌دهد. در این صورت اصل مال به شکل ثابت و دست نخورده باقی مانده اما منافع آن به امور خیریه اختصاص پیدا می‌کند. این فرایند باید مطابق با اصول و قواعدی انجام شده و نکات و شرایطی در باب آن رعایت گردد. برای آگاهی از این اصول و قواعد می‌توانید با موسسه حقوقی داوری بین‌الملل صلح تهران تماس حاصل کنید.

انواع وقف
وقف را می‌توان به اعتبار زمان، به اعتبار موقوف علیهم و به اعتبار منفعت دسته بندی کرد. این اقدام بر اساس زمان دارای دو نوع منقطع و همیشگی است. وقف منقطع را می‌توان حبس عین مال و تسبیل منفعت آن در راه خدا برای افرادی خاص و به مدت زمان مشخص تعریف کرد. در حالی که در وقف همیشگی، مدت زمان خاصی مطرح نشده و منافع حاصل از عین مال، دائمی خواهد بود.
وقف بر اساس موقوف علیهم نیز دسته بندی شده و در انواع خاص و عام جای می‌گیرد. نوع خاص آن مخصوص یک گروه و یا قشر معین و یا یک طبقه ویژه است. در حالی که منظور از وقف عام انجام امور خیریه به شکل عام بوده و به یک گروه و یا طیف خاص تعلق ندارد.
بر اساس منفعت نیز می‌توان وقف را در دو نوع انتفاع و منفعت دسته بندی کرد. نوع انتفاع وقف به شرایطی اطلاق می‌گردد که هدف واقف، کسب درآمد مادی نبوده است. در حالی که منظور واقف از وقف منفعت، کسب درآمد و سود است تا در موارد معینی هزینه شود.

۰۲۱۲۲۲۲۱۸۶۷

۰۲۱۲۶۴۱۳۷۶۶ 

۰۲۱۲۶۴۱۳۱۱۲

۰۲۱۲۶۴۱۳۷۶۳

info@solhesadra.com

تهران، خیابان ظفر، خیابان مصدق (نفت) شمالی، کوچه دامغانی، پلاک۳۸، واحد ۲

وکیل ملکی در تهران - مسعود اسلامی مهر - وکیل پایه یک دادگستری موسسه حقوقی داوری بین الملل صلح صدرا

املاک اوقافی

یکی از انواع پرونده‌هایی که بهترین وکیل ملکی در تهران مسعود اسلامی مهر و رییس موسسه حقوقی داوری بین الملل صلح صدرا با آن سر و کار زیادی دارند، پرونده‌های مربوط به املاک اوقافی در تهران می باشد.
همان‌طور که می‌دانید ملک اوقافی به ملکی گفته می‌شود که متعلق به یک شخص بوده و او آن را وقف کرده و در حال حاضر اداره اوقاف ملک مورد نظر را به صورت اقساطی و ۹۹ ساله به افراد دیگری واگذار کرده است. به همین دلیل اشخاصی که ملک اوقافی را  خریداری می‌کنند باید هر سال مبالغی را به این اداره پرداخت کنند.
پس از سپری شدن این مدت زمان، اداره اوقاف به تصمیم گیری درباره اجاره دوباره آن خواهد پرداخت. در صورتی که این ملک در طول این مدت زمان چندین بار مورد معامله قرار بگیرد، برای هر بار نقل و انتقال آن باید تایید و اجازه اداره اوقاف در پرونده وجود داشته باشد. این املاک نیز مانند املاک ششخصی، سند دارند. با این حال سندشان با اسناد شخصی اختلافاتی دارد.

افرادی که به خرید املاک اوقافی دست می‌زنند در واقع مالک ملک نخواهند بود. پس نمی‌توانند به صورت مستقل نسبت به فروش، اجاره و یا ساخت و ساز آن اقدامی انجام دهند. برای انجام معامله در رابطه با چنین املاکی باید اداره اوقاف هرگونه معامله و یا نقل و انتقال را تایید کند.
با این حال سند این املاک شش دانگ بوده و به صورت تک جلد، چند جلد و یا سهامی صادر می‌گردد.
به این نکته هم دقت داشته باشید که ارزش سند ملکی چیزی در حدود ۲۰ درصد از اسناد اوقافی بیشتر بوده و اجاره سالیانه آن هم چندان زیاد نیست. با این حال قیمت این املاک به ویژگی‌ها، موقعیت قرارگیری، کاربری ملک و….. نیز وابسته است.

نقل و انتقال املاک اوقافی

در هنگام نقل و انتقال املاک اوقافی باید به نکاتی توجه داشته باشید و شرایطی را رعایت کنید. به این منظور بهتر است با وکیل املاک اوقافی گفتگو کنید تا وی اطلاعات مورد نیاز را در اختیارتان قرار دهد.
یکی از مهمترین نکاتی که باید در این خصوص به آن دقت داشته باشید این است که مالک باید مبلغ عوارض و مالیات قسمت اعیان یعنی ساختمان را مطابق با تعرفه‌های اعلام شده به شهرداری پرداخت کند.
حواستان به این نکته هم باشد که اسناد ملکی از حدود چهارگانه شمالی، جنوبی، غربی و شرقی برخوردار شده‌اند و حدود املاک مجاور و دسترسی آن‌ها به خیابان نیز در سند مشخص شده است. در حالی که در اسناد اوقافی با این حدود و مشخصات مواجه نخواهید شد. در این گونه املاک یا حدود چهارگانه به طور کامل ذکر نشده‌اند و یا به همراه جزئیات بیان نمی‌شوند.
فرایند نقل و انتقال املاک اوقافی در اداره اوقاف صورت می‌پذیرد و در بیشتر موارد به شکل دست نویس در اختیار خریدار قرار می‌گیرد. پیش از آن نیز دریافت استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک ضرورت دارد. در حالی که اسناد ملکی توسط اداره ثبت اسناد و املاک صادر می‌شوند و برای نقل و انتقال آن‌ها هم باید به دفاتر اسناد و املاک مراجعه نمایید.
املاک اوقافی در چهار دسته اصلی جای می‌گیرند و از جمله آن‌ها می‌توان به املاک اوقافی آستان قدس، املاک اوقافی شخصی، املاک سازمان اوقاف و بقاء متبرکه اشاره کرد. تفاوت اصلی این املاک به متولی آن‌ها مربوط است.
برای نمونه متولی املاک وقفی آستان قدس، مدیریت موقوفات آستان قدس رضوی است. در حالی که املاک موقوفی شخصی را مالک و یا وراث قانونی وی اداره می‌کنند. با این حال میان این دسته از املاک از لحاظ مسائل حقوقی و معاملات ملکی اختلاف خاصی به چشم نمی‌خورد. صلح صدرا با داشتن بهترین وکلا در ایران در خدمت شما می‌باشد.

شرایط خرید و فروش املاک اوقافی

شرایط خرید و فروش املاک اوقافی چندان تفاوتی با املاک شخصی ندارد. با این حال و همان‌طور که پیش از این نیز ذکر شد تمامی مراحل این معامله باید با تایید اداره اوقاف صورت پذیرفته و تحت نظر این سازمان باشد.

نکته دیگری که باید در این زمینه به آن دقت داشته باشید این است که با خرید و فروش ملک اوقافی تنها اعیان و یا ساختمان آن را معامله خواهید کرد و مالکیت عرصه و یا زمین آن به متولی ملک تعلق دارد. از سوی دیگر پس از خرید املاک اوقافی، باید برای عرصه آن مبلغی را به صورت سالیانه تحت عنوان اجاره به مالک پرداخت کنید.
پیش از خرید این املاک نیز باید مانند سایر خریدهایی که انجام می‌دهید به مواردی توجه داشته باشید. برای نمونه حواستان باشد که تمامی بدهی‌های ملک مورد نظر به سازمان اوقاف و یا متولی مربوط به آن پرداخت شده باشد. از سوی دیگر در مبایعه نامه ذکر کنید که خریدار با علم به موقوفی بودن ملک، آن را خریداری کرده است.
چراکه احتمال دارد پس از انجام معامله و خرید و فروش، خریدار ادعا کند که از اوقافی بودن ملک مورد نظر بی‌خبر بوده است. در اسناد این املاک نیز باید به جای درج عبارت شش دانگ عرصه و اعیان، عبارت شش دانگ اعیان ذکر شود.
این امکان وجود دارد که برخی از کلاهبرداران به جعل سند اقدام نموده و با این کار یک سند وقف شده را به جای سند ملکی در اختیار شما قرار دهند. به همین دلیل توصیه می‌شود که پیش از خرید و فروش چنین املاکی حتماً با یک وکیل املاک اوقافی مشورت کنید تا در دام کلاهبرداران گرفته نشوید.
بهترین وکیل ملکی در تهران با علم و تخصصی که در طول زمان به دست آورده و اطلاعات کافی که دارد، عملیات خرید و فروش املاک اوقافی را برایتان ساده‌تر و بدون دردسر خواهد ساخت.

نحوه تشخیص املاک وقفی

طبق اطلاعات و اخباری که از سازمان اوقاف به دست آمده در کشور ایران بیشتر از دو میلیون و نیم ملک وقف شده وجود دارد. به این ترتیب این احتمال وجود دارد که شما نیز با این نوع املاک سر و کار پیدا کرده باشید و یا به زودی با آن‌ها برخورد کنید. پس بهتر است روش تشخیص این ملک‌ها را بدانید.
شما می‌توانید از سه طریق متوجه شوید که یک ملک وقفی است یا خیر و سپس به معامله مشغول شوید.
اولین راه تشخیص، پرس و جو و تحقیق فراوان است. اهالی و ساکنین یک محل به خوبی از این موضوع اطلاع داشته و می‌توانند شما را راهنمایی کنند. حتی می‌توانید از مشاورین املاک آن محل نیز کمک بگیرید.
روش دیگر استعلام از اداره اوقاف است. حواستان باشد که تمامی املاک وقف شده تحت نظارت و مدیریت این سازمان نیستند. پس در صورتی که این سازمان به شما اعلام کرد که ملک مد نظرتان در فهرست املاک ثبت شده موقوفی آن نیست، باید به سراغ دیگر متولیان بروید تا اطمینان خاطر کافی به دست آورید.
حتی می‌توانید از طریق مطالعه سند ملک نیز متوجه شوید که ملک، موقوفی است یا خیر. برای تشخیص این نکته در ابتدا روی سند را مشاهده کنید. اگر ملک موقوفی باشد به این موضوع روی سند اشاره شده است. بعد از آن می‌توانید داخل سند را مشاهده کنید. اگر سند موقوفی باشد عبارت شش دانگ اعیان بر روی آن به چشم می‌خورد.

ممکن است شما به تنهایی از عهده این کار برنیایید. در چنین شرایطی حضور بهترین وکیل ملکی در تهران جناب اقای مسعود اسلامی مهر وکیل پایه یک دادگستری در کنار شما لازم و ضروری است. چرا که وی در این باره تخصص و تجربه بالاتری دارد.

بهترین وکیل ملکی در تهران برای حل مشکلات وقف اوقاف را در صلح صدرا جستجو نمایید.

همکاران صلح صدرا

وکیل ملکی در تهران - مسعود اسلامی مهر

مسعود اسلامی مهر

کارشناس ارشد حقوق خصوصی
وکیل دادگستری

وکیل ملکی در تهران - زهرا ایزدی فر

زهرا ایزدی فر

کارشناس ارشد حقوق بین الملل وکیل دادگستری

وکیل ملکی در تهران - منا ترابی - صلح صدرا

مونا ترابی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی
وکیل پایه یک دادگستری

وکیل ملکی در تهران - بهاره فیض - صلح صدرا

بهاره فیض 

وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد حقوق